Spänningar Eskalera Över Turkiska Drilling Planer I East Mediterranean

Spänningar Eskalera Över Turkiska Drilling Planer I East Mediterranean

Aten – grekland hela väpnade styrkor är på akut alert måndagen efter turkiets beslut att skicka ett fartyg för att utforska potentiella borrplatser utanför kusten i två grekiska öarna i sydöstra egeiska havet. upptrappningen kommer efter grekland och egypten undertecknade en maritim del blockerar turkiska tillgång till östra medelhavet – ett drag som har rasande turkiets president recep tayyip erdogan, som leder honom att böja sitt lands muskel i en långvarig territoriella dust.

Försvarsdepartementet tjänstemän förnekade att reser hade kallats upp över en natt till följd av bryggkrisen.

Ändå samma källor berättar voa att greklands hela militära apparaten är på red alert, övervakning turkiets rörelser efter grannstaten lanserade marina övningar öster och söder om öarna rhodos och kastellorizo ​​i sydöstra egeiska havet under helgen.

Borrarna inkluderar levande eld, och mest oroande för grekland, ankara på måndagen skickade också ut fartyget oruç reis att kartlägga kontinentalsockeln i ett område i östra medelhavet, som både grekland och turkiet fundera över sin egen.

Även om båda nato har de två grannländerna varit utmanande varandras luft- och havs rättigheter i regionen i årtionden.

File – tysklands förbundskansler angela merkel bär en skyddande ansiktsmask när hon anländer till en fortsättning på ett eu-toppmöte i bryssel, belgien, 20 juli, 2020.

De två länderna kom till randen av krig mer än 20 år sedan. bara förra månaden, tysklands förbundskansler angela merkel vägde in på en ny territoriell slagsmål mellan de två, övertygande erdogan att backa från att skicka oruç reis på en liknande expedition i samma region.

Båda sidor enades om att ett moratorium, lovar att avstå från varje fientlig handling tills sitta ned vid ett förhandlingsbordet senare denna månad för att försöka reda ut skillnaderna.

Men under den senaste veckan, har grekland retade turkiet med vad ankara har fakturerats ett brott mot moratoriet – en maritim avtal som aten hemlighet avgjorde med egypten, vilket begränsar ankara inflytande och energi mönster i regionen.

Som en följd av erdogan beordrade ut oruç reis, skicka den på sin första expedition eskorteras av turkiska slagskepp, som ankara har sagt att det kommer att använda om grekland gör något försök att blockera fartyget från sin kurs.

På måndagen ordförande premiärminister kyriakos mitsotakis ett brådskande möte med sin nationella säkerhetsrådet. ett fåordigt tillkännagivande utfärdas efter hourlong mötet sade tjänstemän hade bedömt situationen och granskat greklands svar på varje turkisk provokation, som de uttryckte det.

Sedan dess har mitsotakis också informerade ledande europeiska tjänstemän, och han är på grund av att tala med generalsekreterare för nato, insistera, som hans rådgivare berättar voa att usa-ledda militäralliansen väga in mot turkiet.

File – turkiets president recep tayyip erdogan pratar med media i istanbul, turkiet, aug 7, 2020.

Utrikesminister nikos dendias, under tiden, säger grekland förblir redo att sitta ner och prata med turkiet.

”vi förstår att turkiet har avblåst samtalen. men jag är förvånad över det har gjort det”, säger dendias. ”kanske är det resultatet av någon oförklarlig ilska. vi kan bara hoppas att det kommer tillbaka till sina sinnen.”

Insatserna är höga, och grekland har varnat den kommer att använda våld för att blockera alla turkiska intrång av sina rättigheter hav och land.

Experter som costantinos filis förväntar krisen eskalera innan det lättar någon show av närmande.

”jag förväntar mig spänningen att växa under de kommande dagarna. men i slutändan kommer öde svaga turkiska ekonomin väger in på ett slutgiltigt beslut erdogan tar”, säger filis.

Om erdogan känns européerna menar allvar med sin hot mot hämnas, då han kommer antagligen tänka två gånger om att göra något riskabelt drag. då igen, filis säger är erdogan extremt oförutsägbar, och om han känner att han är hörn, kan han till slut gå för en vågad flytta för att tillgodose hans inhemska publiken ensam.

admin