Theresa May Angriper Regeringen För Att Ersätta Mark Sedwill Med David Frost: ’En Politisk Utnämnd Utan Bevisad Kompetens’

Theresa May Angriper Regeringen För Att Ersätta Mark Sedwill Med David Frost: ’En Politisk Utnämnd Utan Bevisad Kompetens’

Theresa may attacker regeringen för att ersätta mark sedwill med david frost: ’en politisk utnämnd utan bevisad kompetens’ michael gove sade att david frost den nya nationella säkerhetsrådgivare var en ’helt rätt’ val

Regeringen har försvarat boris johnsons beslut att välja sin chefs eu: s förhandlare som den nya nationella säkerhetsrådgivare efter förre premiärministern theresa may kritiserade utnämningen.

David frost har fått rollen efter avgång sir mark sedwill. till skillnad från tidigare innehavare av posten, är mr frost en politisk rådgivare som saknar säkerhet erfarenheter, snarare än en opartisk tjänsteman.

I en uppvärmd utbyte i underhuset på tisdag, fru may, nu backbencher frågade cabinet office minister michael gove varför en ”politisk utnämnd utan bevisad kompetens inom den nationella säkerheten” hade fått rollen.

’distinguished diplomat’

”jag tjänade på det nationella säkerhetsrådet i nio år – sex år som inrikesminister och tre som premiärminister. under den tiden lyssnade jag till expert oberoende rådgivning från nationella säkerhetsrådgivare,”det konservativa mp för maidenhead sade under en brådskande fråga.

”på lördag [mr gove] sa,’vi måste kunna främja de med bevisad kompetens’. varför är den nya nationella säkerhetsrådgivare en politisk utnämnd utan bevisad kompetens inom den nationella säkerheten?”

Men mr gove berömde mr frost som en ”framstående diplomat” och en ”helt lämplig” val, som fru may kunde ses skakade på huvudet på bänkarna.

”vi har haft tidigare rådgivare nationell säkerhet, alla av dem utmärkt, inte alla av dem nödvändigtvis människor som genomsyrad av säkerhetsvärlden, varav var framstående diplomater i sin egen rätt”, sade gove.

”david frost är en framstående diplomat i sin egen rätt, och det är helt i sin ordning att premiärministern av dagen bör välja en rådgivare lämplig för de behov timme.”

Mr gove senare insisterade mr frost ”är en expert” med tanke på hans erfarenhet av diplomattjänst.

Läs mer vad mark sedwill s utestänga berättar om framtiden för den offentliga förvaltningen i boris johnson och dominic cummings

Oro david frost ”

Sir mark står ner från sina roller som både kabinettssekreterare och national security rådgivare i september bland rapporter om sammanstötningar med mr johnsons chefsrådgivare dominic cummings, som tros vara inställda på att reformera whitehall. de två jobb ska delas igen och en ny kabinettssekreterare kommer att tillkännages senare i år.

Mrs may är inte ensam om att lufta oro utnämningen av frost som nationella säkerhetsrådgivare. shadow inrikesminister nick thomas-symonds ifrågasatte också den politiska möte i underhuset på tisdag.

”den första plikt någon regering är att hålla människor säkra och att utföra denna plikt, bör någon regering har objektiv och ibland utmanande råd från sin nationella säkerhetsrådgivare.

”och det är därför att göra en politisk utnämning tar denna regering i en sådan farlig territorium”, sade han.

Mr johnson har slog bort kritik över sir mark avgång, berättar times radio på måndagen: ”han har sett regeringen genom alla möjliga mycket tuff stuff – förändringar i premier league, ett val, brexit, som handlar om de värsta bitarna av covid krisen . han har fått en hel del mer att erbjuda och jag är säker på att han kommer.”

Statsministern sade att han försökte ”att inte läsa in för mycket av den negativa briefing” på frågan om de rapporter som omger hans utträde.

”det finns en massa saker som kommer ut i tidningarna som jag skulle inte automatiskt fäster största tilltro,” mr johnson till.

admin