Bobby Storey Begravning: Arlene Foster Efterlyser Michelle O’Neill Att Be Om Ursäkt

Bobby Storey Begravning: Arlene Foster Efterlyser Michelle O’Neill Att Be Om Ursäkt

First minister arlene foster har krävt vice premiärminister michelle o’neill att be om ursäkt för att delta i begravningen av republikanska bobby storey.

Ms o’neill var en av flera ledande sinn féin politiker som deltog, tillsammans med hundratals andra sörjande.

På onsdag hon försvarade sina handlingar och sade att begravningen hade ägt rum ”i enlighet” med corona riktlinjer.

Men foster sade att hon hade ”undermineras” den verkställande makten.

Nuvarande corona regler anger max 30 personer tillåts samlas utomhus.

Det har funnits en utbredd kritik mot ms o’neill och hennes partikamrater, inklusive ledare mary lou mcdonald och tidigare ledare gerry adams, som deltog i begravningen.

Foster, ledare för demokratiska unionistparti (dup), sade på onsdagen: ”det är helt oacceptabelt nu att folk tror att det finns vissa människor för vilka lagen inte gäller och att faktiskt det finns några politiker som säger: ’gör som jag säger, men inte som jag gör’.

”som underminerar allt som vi har försökt att göra.

”hon behöver be om ursäkt, hon behöver för att känna igen fel som har gjorts och hon absolut måste gottgöra för vad som hänt.”

Ms o’neill berättade irish news begravningen var ”allt gjort i enlighet med riktlinjerna”.

Hon sade att kortegen hade en ”max 30 personer i det” och att tjänsten vid st agnes kyrkan hade varit ”exemplariskt” i förhållande till social distansering och hygien.

Inne i kyrkan bara tre sörjande delade en bänk, sade hon.

Bbc förstår cirka 120 sörjande var inne i kyrkan

Den sinn féin vice ordförande tillade: ”tyvärr ett stort antal familjemedlemmar inte kunde delta i kortege till följd av nuvarande restriktioner, liksom många andra familjer som inte har kunnat korrekt sörja eller sörjer förlusten av en älskad på ett traditionellt sätt som ett resultat av covid krisen.

”dessa restriktioner har varit mycket svårt för familjer som har förlorat en nära anhörig och i synnerhet dem som förlorat en älskad under den period då samhället var i låsning.”

Polisen i nordirland (psni) sade på tisdagen att det skulle granska bilder av begravning och ”överväga eventuella misstänkta brott mot health protection (corona begränsningar) regulations ni 2020”.

Källor inom de lokala församlingarna har uttryckt oro över den ställföreträdande första minister påstående att arrangemangen för begravningen för bobby storey inom st agnes kyrkan i västra belfast var ”exemplariskt”.

Det är underförstått att i ett samtal i onsdags med chefsläkaren, chief vetenskapliga rådgivare och två yngre ministrar fick kyrkorepresentanter veta att förändringen i regler som möjliggör social distansering vid regelbundna gudstjänster inte gälla för begravningar, bröllop och dop.

Ett brev som publiceras på verkställande webbplats sammanfattade senaste vägledning om social distansering för kyrkor vidare till de religiösa ledare.

Men skrivelsen att ”bröllop, dop och begravningar inte omfattas av råden nedan. verkställande kommer att överväga detta ytterligare i början av nästa vecka.”

Det förstås kyrkorna sedan rådde andra familjer som planerar begravningar för denna vecka att den maximala närvaro för begravningar av 10 personer kvar på plats.

Efter tv-bilder av bobby storey begravning uppstod, trodde det är biskopen av down och connor noel treanor sökt klarhet från den verkställande makten.

Man tror kyrkoledare skickades ny vägledning i går kväll, märkt ”utkast”, som förlänger avståndsregeln till begravningstjänster social.

Denna vägledning var dock inte meddelas kyrkorna före bobby storey begravning och dess status är fortfarande osäker.

Stormont finansminister conor murphy och nordirland monterings medlemmar (mlas) gerry kelly och martina anderson deltog också i begravningen.

Ulster unionist mla doug beattie har uppmanat ms o’neill till ”steg åt sidan” som vice första minister.

På tal på bbc radio ulster s nolan show mr beattie sade att hon hade ”absolut skadat kontor verkställande av sina handlingar”.

Kellie armstrong alliansen partiet kallas också för ms o’neill att avgå.

På tisdag ni hälsominister robin swann sade ingen var undantagna från reglerna.

Mr swann sade att han hoppades att ”det här är inte dominic cummings effekt i nordirland, eftersom uppriktigt sagt vår hälso- och sjukvården inte har råd att vara”.

”det finns ingen person, eller position, eller efter privilegium som ligger över den vägledning vi hade lagt ner, ingen är immun mot det”, sade han.

Ett antal andra politiker har också uttryckt oro över begravningen.

I en tweet, justitieminister naomi lång, ledare för alliansen partiet, sade när regeln beslutsfattare bryter mot reglerna är det mer sårande ”för alla som gjort stora uppoffringar för att lyda reglerna”.

Hon sade att samla in folkmassor ”av någon anledning är farligt”.

Sdlp ledare colum eastwood sa: ”dagens [tisdagens] display visade en uppenbar brist på respekt för de uppoffringar som gjorts av så många.”

I monteringen sade traditional unionist voice ledare jim allister befattningshavarens trovärdighet hade underminerats av utseendet på vice första minister och andra mlas ”i flagrant brott, verkar det, av vissa av dessa bestämmelser”.

Social-avstånd överträdelser

Det har funnits ett antal händelser som har kritiserats för att locka publik under covid-19 pandemi.

I maj sade en högt uppsatt polis hade det varit socialdistans brott vid begravningar i både fackligt och nationalistiska samhällen.

Tidigare i juni, var demonstranter på black bor matter rallyn i belfast och londonderry böter, medan flera hundra personer deltog i en ”rädda våra statyer” rally på belfasts stadshus.

Mr storey dog ​​vid en ålder av 64 efter en tids sjukdom.

Han ansågs vara chef för intelligens ira under en period från mitten av 1990-talet och fick sitt namn som sådan under parlamentarisk privilegium.

Säkerhetskällor kopplade honom till flera större incidenter, inklusive £ 26m northern bank rån 2004.

admin