Stadium Storlek Asteroid Kommer Säkert Flyger Förbi Jorden Ikväll

Stadium Storlek Asteroid Kommer Säkert Flyger Förbi Jorden Ikväll

Medan 2020 fortsätter att vara ett besvärligt år, det finns en liten god nyhet att se fram emot i kväll (5 juni): en jordnära asteroid kommer vina säkert av vår planet, och astronomer kan ha möjlighet att se monstret bergets flygning genom teleskop .

Asteroiden, som kallas 2002 nn4, närmar jorden – men lyckligtvis inte alltför noga. utrymmet sten kommer att flyga med till motsvarande 13,25 gånger avståndet mellan jorden och månen, vilket är ungefär 3,2 miljoner miles (5,2 miljoner kilometer) från vår planet. asteroiden närmaste inställning till oss kommer att vara på 11:20 edt (0320 gmt 6 juni).

Asteroid 2002 nn4 är mer anmärkningsvärd för sin storlek, uppskattad diameter av mellan 820 fot och 1,870 fot (250 meter till 570 meter). det är mer än ett dussin gånger större än det objekt som mitt framför näsan i atmosfären ovanför chelyabinsk, ryssland i 2013, vilket hade en diameter av ungefär 66 fot (20 meter).

Video: stadium storlek asteroid 2002 nn4 bana animation

Relaterade: potentiellt farliga asteroider (bilder)

En konstnärs illustration av en jordnära asteroid. (bild fotograf: shutterstock)

Medan asteroiden är stor, det är ganska svag i alla utom de största teleskop. den har en storlek på bara 20, enligt nasa: s jet propulsion laboratory neo earth close approaches databas. för referens, det är ännu dimmer än dvärgplanet pluto. de svagaste visuella stjärnorna runt magnitud 6, och en typisk sex-tums teleskop kan se stjärnor på cirka magnitud 13 eller 14.

Astronomi sändningstjänst slooh håller en endast för medlemmar stjärn fest ikväll, så länge vädret håller ut för sitt nätverk av teleskop. partiet beräknas starta vid 22:30 edt 5 juni (0230 gmt 6 juni) med mike shaw, värd av veckoljud show ”natt.” (online observatoriet erbjuder för närvarande årliga medlemskap för studenter för $ 20, och individuella medlemskap är $ 100 per år.)

Nasa och ett nätverk av partner teleskop skanna regelbundet himlen för potentiellt hotar jordnära asteroider. lyckligtvis har byrån fick inga överhängande hot mot vår planet – men sökandet fortsätter, för säkerhets skull.

Studera asteroider och andra små föremål också hjälper astronomer veta mer om hur solsystemet bildades, eftersom dessa små världar var i vårt grannskap 4,5 miljarder år sedan när vår sol och planeterna var bara börjat smälter samman och växa.

Följ elizabeth howell på twitter @howellspace. följ oss på twitter @spacedotcom och på facebook.

admin