Husbyggarbolag, Fastighetsmäklare Rally Som Bostadsmarknaden Öppnar Igen

Husbyggarbolag, Fastighetsmäklare Rally Som Bostadsmarknaden Öppnar Igen

Aktier i london-noterade husbyggarbolag samlades efter att regeringen sagt bostadsmarknaden skulle kunna öppna, med hyresgäster och köpare nu fri att flytta hus.

Från och med onsdag, kan fastighetsmäklare komma tillbaka till arbete och visar hem kan öppna, medan fastighets visningar personligen är nu tillåtna. conveyancers och upptag företag kan också återgå till arbetet när den följer riktlinjerna för smittspridning.

Tidigare corona vägledning fördes i mars innebar att köparna bara fick flytta hem där ”skäligen nödvändigt”. det uppskattas att mer än 450.000 köpare och hyresgäster har kunnat utvecklas sina planer på att flytta sedan mars.

Andrew montlake, vd på inteckning mäklare coreco, sade: ”det är fortfarande en lång väg att gå innan vi har en fullt fungerande bostadsmarknad, men detta är en försiktig första steg i rätt riktning och anledning att fira.

”den stora okända är hur försiktiga lantmätare kommer att vara med sina värderingar och långivare deras kriterier, men det kommer att framgå i dagarna och veckorna framöver.

”efterfrågan är förvisso fortfarande kvar. vi har fått en hel del fler förfrågningar maj, med många människor nu att flytta till mer landsbygden med tanke på den upplevda minskad risk från framtida toppar och pandemier.”

Hansen lu, fastighetsekonom på capital economics, sade att medan lossa corona begränsningar genomsnittlig aktivitet kommer snart att börja återhämta sig, utvecklingen kommer att vara långsam.

”vår bästa gissning är att åtminstone en fjärdedel av pågående försäljningen kommer att hamna avbryts. många andra kommer att försenas som köpare bedöma deras utsikter till arbete, söker rabatter eller vänta och se om priserna faller”, sade han.

Lu sade en försvagad ekonomi, osäkerhet och beteende skift från coronavirus kommer att hämma återhämtningen på bostadsmarknaden. ”i slutet av året räknar vi med bostadsförsäljning fortfarande ligga långt under deras pre-virus nivå.”

Fortfarande nyheten om bostadsmarknaden har återupptagande ökat husbyggarbolag, med barratt developments, taylor woodrow, persimmon och berkeley alla fast i svart, medan dödsbon agenter foxtons, purplebricks och savills fick också.

Russ mold, investment director på aj bell, sade behovet av att få storbritannien att bygga igen ”är utan tvekan ganska akut” som även en kort avbrott kan sätta tillbaka försök att bygga tillräckligt många nya bostäder för att möta efterfrågan på lång sikt.

”flera byggare har börjat att återuppta verksamheten på plats, med crest nicholson idag den senaste att tillkännage sina planer på att göra det. crest nicholson är lite bakom kurvan med några av sina kamrater som redan har varit tillbaka på jobbet på något sätt i flera veckor ,” han sa.

”taylor woodrow uppdatering i morse känns som ytterligare ett viktigt steg mot någon form av normalitet som den tillkännager planer på att återuppta försäljningskontor och visa hem. detta drag åtföljs av åtgärder som vi kan behöva få allt för att under de kommande månaderna med pre- bokade möten, plexiglas skärmar och sociala distansmarkörer sannolikt att vara en del av det nya normala inom en rad sektorer.”

Men han sa att det återstår att se om folk kommer att känna sig trygga nog att köpa och sälja bostäder i rådande osäkra miljö.

”det faktum flera byggare lyckats genomföra transaktioner och tar reservationer genom låsning föreslår en imponerande grad av motståndskraft på bostadsmarknaden,” mögel sagt.

admin